Veel studenten hebben een bijbaan, Volgens het CBS heeft zelfs 70% van de studenten een bijbaan. Maar wat zijn nu de voornaamste redenen voor studenten om te werken naast hun studie? Hieronder de meest genoemde redenen waarom studenten zeggen te kiezen voor hun bijbaan en misschien nog wel belangrijker: Waarom ze er blijven!

 

Staat goed op je Curriculum Vitae (CV)

Een van de meest genoemde redenen waarom studenten een bijbaan hebben is voor de opbouw van hun CV. Dit doen ze vooral met het oogpunt op later, ze willen laten zien dat ze niet stil hebben gezeten. Ze zijn bereid om naast hun fulltime studie ook nog te werken, het is een teken van daadkracht. Ook willen ze zich kunnen onderscheiden van hun mede-studenten. Het geeft een persoonlijker en meer eigen CV doordat de combinatie van hun werkervaring en studie uniek is.

 

Jezelf ontwikkelen

Nieuwe vaardigheden opdoen en leren van collega’s is ook een hoog genoteerd punt voor veel studenten. Dit is immers wat studenten het beste kunnen: nieuwe ervaringen opdoen en nieuwe kennis vergaren. In die zin zijn studenten net een soort sponzen, ze nemen alles op wat ze tegenkomen.

Daarnaast heeft ontwikkeling ook te maken met uitzoeken wat voor werk of branche je nu eigenlijk ligt. Hier kom je het beste achter door de verschillende branches een keer van dichtbij te hebben gezien. Verder geeft werkervaring nog een mooi voordeel: je leert te solliciteren en wat je waard bent!

 

Een leuk team

Daarnaast gaat het studenten ook nog om een ander ding: ze willen ook zeker een leuke tijd hebben. De voornaamst genoemde reden voor studenten om te blijven bij hun huidige baan is dan ook omdat ze het ook voor het team doen en de gezelligheid die daarmee gepaard gaat. Dit laat maar weer eens zien dat werk verder gaat dan alleen de werkzaamheden en salaris. De mensen met wie je het doet is misschien nog wel belangrijker!

 

Uitdaging

Studenten zoeken ook uitdaging in een bijbaan. Ze snappen dat de wereld vol met kansen zit die benut kunnen worden. Dit is dan ook een van de redenen dat ze een bijbaan zoeken. Het is een nieuw avontuur.

 

Geld

Voor velen een open deur maar zeker ook niet onbelangrijk: het salaris. Zeker nu de studiefinanciering is omgezet in een lening wordt deze reden alleen maar belangrijker voor veel studenten. Het maakt echter weinig uit of studenten nu thuis of uitwonend zijn of ze deze reden belangrijk vinden. Ze weten allemaal wel een goede bestemming voor de hard verdiende centjes, met als meest genoemd: uitgaan & kleding.