Nieuwsbrieven zijn een effectief marketinginstrument, je kunt er namelijk veel eenvoudiger dan andere marketingkanalen een hogere ROI en betere conversiemogelijkheden mee realiseren. Dit komt vooral doordat je boodschap direct in de persoonlijke mailbox van de contactpersoon terecht komt en je zo de volledige aandacht van de ontvanger hebt. Vandaag geeft e-mailmarketingexpert Megan van Newsletter2Go je acht tips om snel meer conversies te realiseren.

1. Nieuwe klanten met nieuwsbrieven aantrekken

Een nieuwsbrief kan een goede prikkel zijn om websites te laten converteren. Deze procedure is vaak te zien in online shops waar in ruil voor de nieuwsbrief aanmelding een voucher cadeau wordt gedaan. De voucher kan dan direct voor de eerste bestelling gebruikt worden.

Deze vorm van incentive werkt niet alleen met kortingsbonnen, maar ook met exclusieve voordelen voor nieuwsbriefabonnees. Dit kan bijvoorbeeld een e-book zijn waarin je je expertise deelt of het aanbieden van speciale artikelen uitsluitend voor nieuwsbrief lezers.

2. Bestaande klanten door e-mails binden

Wanneer je de e-mailadressen van de klanten al hebt kun je ze permanent met mailings activeren. Hiervoor zijn twee componenten nodig, namelijk nieuwsbrief- en automatiseringsmailings.

E-mailautomatisering is bijzonder waardevol voor het verhogen van de conversiesnelheid. Automatische mailings bestrijken de volledige levenscyclus van de klant. Het werkt het beste als je de conversie-elementen op een zinvolle manier in de contactrubrieken integreert, bijvoorbeeld in de vorm van een welkomstsectie met tips en productaanbevelingen.

De nieuwsbrieven kunnen wekelijks of maandelijks verstuurt worden. Voor ieder bedrijf is de verzendfrequentie anders, test eenvoudigweg wat voor jouw publiek het best functioneert.

3. De conversietunnel analyseren

Zelfs als je de conversietunnel op je website al in detail hebt geanalyseerd zijn nieuwsbrieven een handig extra kanaal. Het belangrijkst is om mogelijke bounceredenen te identificeren, aangezien het uiteindelijke doel is om bounces te voorkomen. Als de openratio nieuwsbrief laag is, moet je eventueel de onderwerpregel en afzendernaam optimaliseren. Wanneer de click-through-rate te laag is, moet je werken aan het ontwerp, de inhoud en de CTA.

Email-marketing-analyseren

4. Een goede conversiedoelstelling instellen

Wanneer je te veel keuzes hebt raak je verwend door alle keuzes. Het verminderen van de opties kan de conversies zeer effectief verhogen. Het type conversie dat centraal staat hangt af van het doel van de mailing. Als de nieuwsbrief bijvoorbeeld gebruikt wordt voor webshop aankopen, dien je een selectie van relevante producten te tonen. De juiste keuze en opbouw  spelen hierbij een belangrijke rol. Een gestructureerd en helder e-mail nieuwsbrief template zorgt ervoor dat lezers sneller hun weg vinden naar de juiste bestemming.

5. De juiste call-to-action vinden

Of jouw nieuwsbrief succesvol zal converteren hangt af van de call to action. Deze moet zo kort en duidelijk mogelijk zijn. Een goede CTA voldoet aan de volgende drie criteria: de CTA  is opvallend (bv. door kleur en vorm), persoonlijk en specifiek. Dit betekent dat het een concrete oproep tot actie bevat (“Nieuwe aanbiedingen weergeven”) in plaats van een algemene zin (“Klik hier”).

Het kan de moeite waard zijn om de oproep tot actie vanuit het perspectief van de lezer te formuleren. Dit helpt om klanten nog directer aan te spreken.

6. Tijdslimiet voor aanbiedingen

De conversiemogelijkheden kunnen worden vergroot door aanbiedingen slechts voor een beperkte tijd in te stellen. Niemand wil immers een goed aanbod missen omdat het te laat is.

E-mails kunnen hiervoor worden gebruikt door een herinneringsmailing kort voor het verstrijken van het aanbod te sturen. Dit leidt tot uitzonderlijke openratios, vooral bij contacten die de oorspronkelijke nieuwsbrief hebben geopend.

Email-Marketing-tijdslimiet

7. Persoonlijke kortingen en vouchers

Veel kortingscodes zijn tegenwoordig ook online op voucher portals te vinden en dus niets bijzonders. Wie algemene codes verstuurt, loopt het risico dat contacten het aanbod nauwelijks opmerken.

Een gepersonaliseerde, individuele code die slechts één keer kan worden gebruikt en alleen in de nieuwsbrief is opgenomen, straalt veel meer exclusiviteit uit. Gebruikers hebben de neiging om beter te converteren wanneer ze een niet alledaags voordeel ontvangen.

8. Social proof gebruiken

Vrijwel niemand koopt tegenwoordig meer een product waar nog geen andere kopers een beoordeling over hebben gegeven. Recencies worden dagelijks gecheckt en vergroten het vertrouwen in de aankoop. Gebruik positieve recensies om de kans op conversies te verhogen. Binnen de e-mail is er uiteraard weinig ruimte voor uitgebreide reviews, maar sterren en iconen kunnen prima gebruikt worden om een rating aan te geven.

Volg deze tips op en zie je conversie stijgen!