Ook in het nieuwe jaar staat er op het gebied van online marketing weer veel te gebeuren want ook de zoekmachines blijven voortdurend innoveren. Voor SEO betekent dit bijvoorbeeld aanpassingen in het zoekalgoritme waardoor zoekopdrachten steeds relevanter en waardevoller worden. Maar welke tips zijn voor het nieuwe jaar echt onmisbaar voor je website?

Indexeerbaarheid                                       

Om door Google opgenomen te worden in de zoekresultaten dient je pagina allereerst indexeerbaar te zijn. Dit betekent dat Google je pagina ophaalt, bestudeerd en vervolgens toevoegt aan zijn index. Maar hoe zorg je ervoor dat je pagina’s indexeerbaar zijn? Door een sitemap in te dienen in Search Console. Alle pagina’s die in de sitemap staan worden geïndexeerd. Heb je pagina’s die je liever niet wilt laten indexeren? Dan kan dit door middel van het toevoegen van een robots.txt bestand. In dit bestand kun je aangeven welke pagina’s je niet wilt laten indexeren. Dit kunnen bijvoorbeeld pagina’s met zoekopdrachten of filter pagina’s zijn.

Dus om gevonden te worden, dien je op voorhand vindbaar te zijn.

Content

Een andere belangrijke pijler die ook in 2018 een enorme waarde verschaft voor de zoekmachine is content. Want zonder content kan Google niet bepalen waar je pagina over gaat. Maar waar wordt er door zoekmachines naar gekeken op het gebied van content? Hier een overzicht:

  • Unieke content: meerdere pagina’s met dezelfde tekst wordt gezien als duplicate content dus bestraft met een slechtere indexering
  • Nauwkeurige paginatitels: zorg voor een unieke paginatitel die beschrijft waar de pagina over gaat
  • Meta omschrijving hoeft niet ingevuld te worden: de meta omschrijving mag je leeg laten. Wanneer de pagina getoond wordt kiest Google zelf een meta omschrijving uit de content die de zoekopdracht bevat. Natuurlijk mag je de meta omschrijving ook invullen naar je eigen voorkeur. Daar ben je helemaal vrij in.
  • Speel in op vragen van de bezoeker. Wat het onderwerp van je site ook is, de bezoeker heeft altijd vragen. Speel hier op in door in je content deze vragen te beantwoorden. Veel content (1000+ woorden) is dus een onderscheidende factor mits het relevant is voor de bezoeker
  • Blijf je content updaten. Content is nooit klaar. Blijf inspelen op trends en gebeurtenissen om je pagina up to date te houden
  • Longtail zoekwoorden: omdat steeds meer mensen via voice search zoeken is het verstandig om hier op in te spelen. Via voice search worden voornamelijk (lange) vragen als zoekwoord gebruikt. Houdt hier met je content dus rekening mee.

SEO content

Techniek

Niet geheel verrassend zullen er in 2018 ook een aantal technische factoren een rol spelen in de positiebepaling binnen zoekmachines. Een (goede) website kan niet zonder een technisch fundament. Wat betekent die voor 2018? Een aantal technische punten waar je zeker rekening mee dient te houden.

  • Duidelijke navigatiestructuur: zorg er voor dat je bezoekers zich makkelijk door je site kunnen navigeren. Met een overzichtelijke menustructuur met subcategorieën en interne links maak je het voor de bezoeker eenvoudig zich door je site een weg te banen.
  • URL’s met informatie: maak de URL’s leesbaar en overzichtelijk zodat de bezoeker weet waar hij zich bevindt. Een pagina die gaat over Nike kunstgras voetbalschoenen kan bijvoorbeeld de URL slug /voetbalschoenen/kunstgras/Nike hebben. De bezoeker ziet meteen waar de pagina over gaat en waar hij zich bevindt in de menustructuur
  • Structured data: de zoekmachine leest je pagina op een andere manier dan je bezoeker. De zoekmachine ziet de combinatie van woorden/cijfers maar weet niet precies wat deze combinatie betekent. Door deze termen (bijvoorbeeld Breitnerstraat 2B) van een code te voorzien ziet Google dat dit een adres is. Een must voor lokale SEO. Deze codes zijn te achterhalen via org.

 

Mobile first

De stijging van het aantal mobiele gebruikers de afgelopen jaren is natuurlijk geen toeval. Steeds vaker gebruiken we onze smartphone om een zoekopdracht uit te voeren. Dit houdt dus vanzelfsprekend in dat je website responsive dient te zijn. Het dient zich aan te passen aan het scherm waar ie op bekeken wordt.

SEO Mobile first

Conclusie

Wil jij in 2018 ook meer gratis bezoekers naar je site? Neem dan SEO op in je internet strategie. Aan de hand van de bovenstaande tips zul je een stuk beter vindbaar zijn. Heb je hulp nodig met het implementeren van je SEO strategie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.